Uushenkisyys ja henkisen merkityksellisyyden etsintä nykymaailmassa
Viime vuosina uushenkisyys ja erilaiset henkiset suuntaukset ovat herättäneet kasvavaa kiinnostusta. Monelle uushenkisyys voi näyttäytyä sekavana kokonaisuutena, jossa sekoittuvat niin energiat, tarot, astrologia, magia kuin monet muutkin käsitteet.
Inspiroiduin pohtimaan alla olevia aiheita, luettuani Turun Sanomissa 26.8.2024 julkaistun jutun “Uushenkisyys jyllää somessa”.
Mitä uushenkisyys on, ja miksi se puhuttelee niin monia ihmisiä tänä päivänä?
Miten uushenkisyys eroaa vanhemmista perinteistä ja opeista?
Miksi uskontojen suosio laskee edelleen?
Miksi länsimainen tiede voi rajoittaa meitä henkisen kasvun äärellä?
Populaarikulttuurin astrologia vs. vedinen astrologia
Mitä on uushenkisyys?
Uushenkisyys ei ole helppo määritellä, sillä se on hyvin laaja ja monimuotoinen ilmiö. Yksinkertaisimmillaan uushenkisyys tarkoittaa sitä, että yksilöt tai yhteisöt poimivat ajatuksia ja perinteitä eri henkisistä ja uskonnollisista traditioista muodostaakseen jotain uutta. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi eri uskontojen rituaalien yhdistämistä tai uusien, omakohtaisten henkisten harjoitusten kehittämistä.
Uushenkisyys ei pohjaa yhteen selkeään oppiperinteeseen, vaan se on ennemminkin kokoelma ideoita, joilla pyritään löytämään merkitystä elämälle. Ihmiset etsivät uushenkisyydestä usein syvempää ymmärrystä itsestään ja maailmasta sekä yhteyttä toisiin ihmisiin ja maailmankaikkeuteen.
Uushenkisyyden ja joogan erot: syvyyden ja juurtumisen tärkeys
Pohditaanpa seuraavaksi miten uushenkisyys eroaa vanhemmista henkisistä tieteistä ja perinteistä. Käytän esimerkkinä parhaiten tuntemaani joogan perinnettä.
Uushenkisyys ja perinteinen jooginen perinne eroavat toisistaan merkittävästi sekä lähestymistapojensa että juurtuneisuutensa osalta. Uushenkisyys on nykyajan ilmiö, joka ammentaa monista eri uskonnoista, filosofioista ja henkisistä opeista muodostaen yksilöllisiä ja joustavia tapoja lähestyä hengellisyyttä. Se tarjoaa tilaa luovuudelle ja henkilökohtaiselle ilmaisulle, mutta usein ilman vahvaa historiallista perustaa tai syvällistä opetustraditiota, joka voisi ohjata ihmistä syvempään henkiseen kasvuun.
Uushenkisyys on monelle myös suosittua viihdettä, mutta syvemmän oman totuuden etsijä voi kokea usein sekavuutta egon yrittäessä kasata tilkkutäkistä kokonaisuutta mielessä.
Toisaalta tuhansia vuosia vanha jooginen perinne, kuten myös muut vakiintuneet henkiset tieteet (esim. vedinen astrologia, ayurveda), perustuu syvälle juurtuneisiin oppeihin ja käytäntöihin, jotka ovat kehittyneet ja jalostuneet vuosituhansien aikana.
Jooginen filosofia ja sen käytännöt, kuten esimerkiksi pranayama (hengitysharjoitusten avulla elinvoiman nostaminen), Kriyat (sisäiseen evoluutioon johtavia harjoituksia) meditaatio ja asanat (kehon linjaaminen fyysisesti), tarjoavat järjestelmällisen ja holistisen lähestymistavan henkiseen kasvuun. Nämä perinteet eivät ole pelkästään harjoituksia, vaan ne sisältävät myös syvällisiä opetuksia ihmisen tietoisuudesta, karmasta, dharmasta (elämän syvä tarkoitus) ja henkisestä vapautumisesta.
Oman henkisen kasvun juurruttaminen syvälle juontaviin perinteisiin tarjoaa vakautta ja selkeyttä henkisellä polulla. Perinteet kuten jooga ovat osoittautuneet toimiviksi sukupolvien ajan, ja niiden avulla on saavutettu todellista sisäistä kasvua ja ymmärrystä.
Syvään juurtuneet opit auttavat myös välttämään nykyajan ilmiöiden, kuten "hengellisen kuluttamisen" (spiritual consumerism) ansan, jossa hengellisiä harjoituksia saatetaan käsitellä pinnallisesti tai ainoastaan materiaalista hyötyä tavoittelevalla tavalla.
Kun nojaamme perinteisiin, joiden juuret ulottuvat tuhansien vuosien taakse, voimme rakentaa vankan pohjan, joka tukee meitä syvällisissä ja pitkäaikaisissa muutoksissa. Tämä vakaus ja pitkäjänteisyys auttavat meitä pysymään keskittyneinä ja sitoutuneina, mitä ikinä kohtaammekaan elämämme polulla.
Uskontojen suosion lasku ja henkisen kulttuurin etsintä
Uushenkisyyden ja henkisten perinteiden kuten joogan suosion nousu liittyy osaltaan perinteisten uskontojen suosion laskuun. Monissa länsimaissa, kuten Suomessa, uskonnon asema yhteiskunnassa on heikentynyt, ja monet kokevat perinteiset uskonnolliset instituutiot etäisiksi tai jopa ahdistaviksi. Instituutioiden tarjoama yhdenmukainen tapa uskoa ei enää vetoa ihmisiin, jotka kaipaavat henkilökohtaisempaa ja joustavampaa tapaa lähestyä hengellisyyttä.
Näemme maailmassa tälläkin hetkellä vielä sotia ja väkivaltaa, koska ajatus yhteisestä tavasta uskoa meitä korkeampaan luo polarisaatiota ja vastakkainasettelua. Ainoastaan luomalla henkilökohtaisen henkisen kasvun kulttuurin ja yhteyden, joka sallii muiden tehdä samoin, luo yhteyttä ja rauhaa.
Toisaalta maissa, joissa henkisen kasvun perinteitä ei ole pidetty suuressa arvossa, kuten Suomessa, ihmiset saattavat kokea henkistä juurettomuutta. Moni ei tunne uskonnollista yhteyttä tai ei usko jumalaan, etenkin kun termi "jumala" on saanut negatiivisia konnotaatioita monille. Kukin voi käyttää haluamaansa termiä, olkoon se oma totuus, luonnon lait tai vaikkapa äiti maa.
P.s. kurkkaa tästä videoni YouTuben puolella, pohdin siinä jokaisessa meissä piilevää jumaluutta :)
Teknologian ja yhteiskunnallisten muutosten vaikutus henkisyyteen
Nykyteknologian aikakaudella myös henkiset ja hengelliset ajatukset leviävät nopeammin kuin koskaan ennen. Sosiaalinen media ja muut digitaaliset alustat mahdollistavat monenlaisen henkisen sisällön jakamisen laajalle yleisölle. Tämä tuo mukanaan sekä etuja että haasteita.
Toisaalta tieto ja erilaiset näkemykset ovat helpommin saatavilla, mutta samalla sisältöjen laatu vaihtelee suuresti, ja voi olla vaikea erottaa, mikä on luotettavaa tietoa ja mikä ei. Viihde ja asiasisältö sekoittuvat myös usein ja tämä vaikeuttaa sisällön suodattamista.
Yhteiskunnalliset ja globaalit tapahtumat, kuten sodat ja pandemiat, ovat myös lisänneet henkisen tuen tarvetta. Näin on ollut aina ihmiskunnan historiassa.
Epävarmoina aikoina ihmiset hakevat turvaa ja merkitystä henkisistä ja hengellisistä traditioista, jotka tarjoavat vastauksia ja lohtua vaikeiden tilanteiden keskellä. Myös ilmastonmuutos on saanut monet pohtimaan syvemmin omaa suhdettaan luontoon, kuluttamiseen ja maailmaan, mikä saattaa usein johtaa henkisen etsinnän voimistumiseen.
Jooginen näkemys aikakausien kiertokulusta
Yksi kiinnostava näkökulma henkisyyden ja kollektiivisen tietoisuuden kehittymiseen löytyy joogisesta perinteestä, joka seuraa aikakausien kiertokulkua, Yugia. Tämä 24 000 vuoden (12 tuhatta nousevaa kautta, 12 tuhatta laskevaa kautta) toistuva sykli jakaa ajan eri aikakausiin, joista jokaisella on omat erityispiirteensä.
Joogien Yuga-järjestelmän perusteella olemme tällä hetkellä nousseet pimeästä Kali Yugasta kohti Dwapara Yugaa (1700-). Elämme nyt Dwapara Yugassa, mutta elämäämme leimaa vielä Kali Yugan piireet osin. Tämä muutos kuvastaa siirtymää väkivallan ja orjuuden ajasta kohti teknologian kehitystä ja suvaitsevaisuuden lisääntymistä.
Vaikka meillä ihmiskuntana on vielä pitkä matka kuljettavana (noin 10 tuhatta vuotta) ennen kuin saavutamme Satya Yugan, henkisen aikakauden, joka tunnetaan myös kosmisena ja jumalallisena tietoisuuden aikakautena, on tärkeää huomata, että olemme jo nyt kokeneet merkittäviä muutoksia. Esimerkiksi itseilmaisun vapaus ja suvaitsevaisuus ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosisatojen aikana, mikä avaa uusia mahdollisuuksia henkiselle kasvulle.
Yksilötasolla meidän ei onneksi tarvitse odotella Yuga-syklien etenemistä, vaan voimme kasvaa täyteen kukoistukseemme tässä ja nyt :)
Länsimaisen tieteen rajallisuus henkisten kysymysten edessä
Länsimainen tiede ja henkiset tieteet herättävät usein vastakkaisia tunteita.
Monet länsimaiset tiedemiehet suhtautuvat skeptisesti esimerkiksi astrologiaan ja muihin henkisiin tieteisiin, koska ne eivät täytä länsimaisen tieteen todenperäisyyden kriteerejä.
Tämä onkin merkittävä ero länsimaisen ja henkisen tieteen välillä: länsimainen tiede pyrkii selittämään maailmaa objektiivisesti toistettavien kokeiden kautta, kun taas henkinen tiede perustuu subjektiivisiin kokemuksiin ja havaintoihin, joita ei voida aina mitata tai toistaa.
Muistutuksena: länsimainen tiede käsittää vasta häviävän pienen osan universumimme asioista ja pääosin täällä viiden aistimaailman, materian maailmassa. Jos yksilö tai yhteiskunta ei pysty vielä tunnistamaan jotakin länsimaisen tieteen kautta, se ei tarkoita etteikö jokin asia olisi totta tai todenperäinen.
Tästä tuli mieleeni vanha viisaus: Oletko mieluummin oikeassa ja yksinäinen vai avoin oppimaan ja onnellinen?
Vaikka länsimainen tiede on tuonut paljon hyvää ja edistystä ihmiskunnalle, sen kyvyllä selittää universumin salaisuudet on rajansa. Emme esimerkiksi pysty täysin selittämään tietoisuutta tai sitä, miten olemme yhteydessä maailmankaikkeuteen.
Mitä mieltä olet: Onko länsimainen tiede ainoa keino ymmärtää todellisuutta, vai voisiko olla hyödyllistä tarkastella maailmaa myös henkisten perinteiden ja oppien kautta?
Astrologian merkitys nykymaailmassa
Astrologia, ja erityisesti vedinen astrologia, tarjoaa erilaisen näkökulman ihmisen elämään ja universumin toimintaan. Vedinen astrologia, joka tunnetaan myös nimellä "valon tiede" (science of light), käyttää tarkkoja matemaattisia laskelmia ja planeettojen liikkeitä selittämään elämän tapahtumia ja auttamaan ihmisiä löytämään korkeimman potentiaalinsa.
Tämä järjestelmä, joka on kehittynyt tuhansien vuosien ajan, auttaa ihmisiä ymmärtämään elämänsä eri vaiheita ja haasteita. Se ei ainoastaan tarjoa tietoa tulevasta, vaan myös keinoja vaikuttaa omaan kohtaloon, mikäli on valmis työskentelemään tietoisuutensa ja henkisen kehityksensä eteen.
Läntisen astrologian kehitys jäi kesken ja tämä ns. trooppinen järjestelmä seuraa pääosin auringon liikkeitä ja pyrkii tarjoamaan tietoja astrologille sitä kautta. Läntisen astrologian ja vedisen astrologian järjestelmien välillä on jo noin 23-24 asteen ero.
Vedinen astrologia käyttää planeettoja, tähdistöjä sekä myös kuuta avuksi merkittävän tarkalla tasolla. Vedinen astrologia on joogan sisartiede ja sitä käyttää aktiivisesti mm. Intian hallitus.
Vedisen astrologian opit ovat todennettu satojen miljoonien, ellei miljardien tulkintojen kautta läpi historian ja osaava vedinen astrologi kykeneekin antamaan tarkkoja havaintoja sekä ohjeita tulkinnan avulla.
Maailmankuulun sijoittajalegendan J.P. Morganin (1837-1913) tiedetään konsultoineen usein astrologiaan ja myös sanoneen: “Millionaires don’t use astrology, billionaires do.”
Tämä mainio sanonta on tietysti sovellettavissa kaikkialla elämässä: ihminen voi kehittyä ja kasvaa pitkälle, kun ei rajoita itseään vanhoihin uskomuksiin tai rajoitteisiin.
Lopuksi
On suuri ilo nähdä, että yhä useammat nuoret ja kaikenikäiset ihmiset ovat kiinnostuneita henkisestä kasvusta ja itsensä kehittämisestä yli länsimaisen tieteen rajojen.
Tarvitsemme molempia lähestymistapoja: länsimaista tiedettä, joka auttaa meitä ymmärtämään maailmaa ja materiaa, sekä henkisiä tieteitä, jotka auttavat meitä ymmärtämään itseämme ja paikkaamme tässä laajassa kosmoksessa.
Elämme aikaa, jolloin tieto ja henkisyyteenkin liittyvä sisältö ovat enemmän saatavilla kuin koskaan ennen. Tämä avaa mahdollisuuden syvällisempään ymmärrykseen ja suurempaan yhteyteen sekä itsemme että ympäröivän maailman kanssa.
Meistä jokainen on henkinen olento, jolla on ihmiskokemus tässä kehossa – ei siis toisinpäin. Jokainen meistä on henkisellä polulla tässä ja nyt, sanommepa sitä ääneen tai emme. Huomaat tämän niissä hetkissä, kun ajattelet syntyjä syviä ja mielentilaasi jää viipymään suuri ihmetys. Vaikka siellä saunan lauteilla.
Kun haluat kasvaa henkisenä olentona tietoisesti, pidä sydän auki ja mieli uteliaana. Lämmin suositukseni on perehtyä syvälle juurrutettuihin henkisiin perinteisiin kuten joogaan tai vediseen astrologiaan, niiden tarjotessa syvyyttä ja oppia pelkän pintaraapaisun ja mahdollisen sekaannuksen sijaan. Vain näin voimme todella hyödyntää koko ihmiselämän potentiaalin ja löytää oman polkumme henkisen kasvun tiellä.
Lopuksi, muistutuksena meille kaikille, riippumatta siitä, mitä polkua kuljemme: henkinen matka on henkilökohtainen ja jatkuva. Se vaatii rohkeutta, avoimuutta ja halukkuutta kohdata sekä sisäisiä että ulkoisia haasteita. Mutta se on myös matka, joka voi tuoda suurta iloa, täyttymystä ja yhteyden tunnetta – ja siksi se on kultaa ja salliva.
Iloa ja rakkautta,
Sanjay (Riku)
Esittelyni ja palveluni